Ahlan Wasahlan...

Thursday, March 15, 2012

Karipap cinta...



Assalam…yow……lame btol rasenya x update blog kan…huhu…for the first time in my life….semalam aku berjaya menyahut cabaran seorang sahabat….teringin nak merasa kuih karipap buatan aku….so ape lgi….tanggal 15 march,2012 jam 2 ptg…segalanya bermula…haha…..pertamanya aku hiris kulit ubi kentang…..hampir 8 biji….mcm nak wat meniaga semalam…jgn lupa rendam dalam air…takut nanti lebam plak kentangnya….hehe…petua tuh….seterusnya potong kentang dengan bentuk dadu…potongan haruslah dengan penuh kesabaran…supaya hasilnya cantik dan cermat…kalau x jenuh karang tetamu nak menelan…muahahha…

Sewaktu hndak menghasilkan intinya….perlulah dikisar bawag putih 3 ulas….bawang merah kecik 5 ulas….dan 5 keping cili kering…tapi nak tau x kengkawan…aku terlupa…terletak segenggam cili kering…..apa lagi….dah rasa mcm makan sambal belacan pedasnya……haha…sori yek kengkawan yg menikmati karipap aye…..pedas ckit…tp manisnya ade…muahahhaha…siap dikisar….ape lagi…proses menghasilkan inti karipap….penuh jugak kuali….hehe…aku menumis bahan yg dikisar….masukkan sedikit minyak..biar hingga mendidih…masukkkan bahan yg dikisar td…..pecuhhhh……kuali mengamuk….haha…..wah berasap-rasap umah….aroma pon ade….cm x caye jek aku masakkan….hehe….btw…memang tabik spring ar….

Lama jugak menunggu utk inti nih masak….bukan ape….perlu betol2 masak…supaya nanti tak sakit perot owng makan…kalau x jenuh nanti kan…sape nak menjawab…erm…hampir sejam jugak barulah inti karipap siap dihasilkan….sekejap letak garam…sekejap masuk air…last2….letak gula plak…first time memasak karipap kan…masak yg len dah pro dah….muahahha….ok settle bab inti karipap…Next section plak…nak menghasilkan kulit karipap….kawan2 nak tau….2 kilo tepung aye beli….sekilo kena buang…sebab salah bancuh…tepung jadi terlalu lembik…last2 jadik mcm kueh tempeyek jepun….sabo jelah…

Sekalung tahniah kepada mr shinjuku guys @ syapiq sebab tlg uli….sebab time tuh aku kena lari g kelas jap…haha….balik2 umah tgk dah ada 4 ulas karipap belum digoreng….bila nak angkat masuk kuali melekat kat pinggan…ape lagi…ke tong smpah lah jawabnye…..nih sape lah yg bagi petua nih…nak kena budak pt sulong nih…sabo jelah….terseksa tgk tepong lembik….aku pun apa lagi….menelefon emak dan akak di kg…mintak petua semula….cm ne nak wat kulit karipap…rupa2nya kena letak merjerin…so…I have new skill….so apply…alhamdulilah…menjadi….cantik dan lembut tepung yg diadun…hehe…

Thnks again kepada sedara azizul azdwan @ baby….sebab sudi golek tepung….dan masukkan inti utk menghasilkan karipap…hehe…itulah sedikit sebanyak kisah hidupku di uthm…umah sewa nih…blajo nak jadi orang kan…sebab x lama nak jadi suami dah….so kena ragging lah dulu…semua benda kena blajo…suami mithali….haha…karipap karipap….inilah karipap cinta….hehe…jgn mare…thnks to everybody supporting me….especially my ehem2…haha..guess who…lalalala…ok…c u next episode…take care…wassalam w.b.t… hapy eva after….. 

5 comments:

Fatimah Mahfodz said...

salam..
(^__________________________^)
Thank awak..the greatest currypuff that i've eat...makan sambil senyum leborrr...hihiiii

iMaNuRaIn~ said...

hahahah...bkn setakat jd suami mithali je akhi...jadi "cef" pun ok... hahahaha...sesuai2.. peace2 =p

ar-rijal said...

wslm...tmot: ye...sesame...baru nak bertatih blaja masak...harap ade sokongan lagi pasnih....

iman: amboi....perli akhi ek...nak kena budak nih...

Fatimah Mahfodz said...

sokongan 100% akan sentiasa diberikan..pasnih nak len plak lah camnie..yahuuu..alangkah bahagia begini..leh listdown mknan kgemaran r pasnih..hehehe:p

ar-rijal said...

thnks a lot..lagi sihat lah pasnih...makan je kije....sabo je lah...